Животът и здравето в ритъма на щитовидната жлеза: познаваме ли симптомите?

В Международния ден на щитовидната жлеза обръщаме фокус към значението на този орган за нашето здраве

 

Нарушената функция на щитовидната жлеза е все по-чест проблем, показват последните научни проучвания на Българското дружество по ендокринология. Особено висока заболеваемост е отчетена сред жените - близо 20% от тях страдат от такива проблеми в България. 

 

 

В специално интервю д-р Величка Рашкова, ендокринолог в медицински комплекс „Доверие“, разказва за  проблемите свързани с щитовидната жлеза и какви рискове крие заболяването. 

 

 

"Младите възрастови групи, особено тези между 25 и 40 годишна възраст, са най-застрашени от нарушения в функцията на щитовидната жлеза" - посочва д-р Рашкова.

 

 

Симптомите, които ни подсказват за проблеми с щитовидната жлеза, включват сърцебиене, умора, мускулни болки, променено отношение към температурата, дискомфорт и стягане в шийната област. Често пациентите биват насочвани за изследвания от кардиолози поради нарушения в сърдечната функция. Промяната в телесното тегло също може да бъде свързана със забавена функция на щитовидната жлеза.

 

 

"Не винаги е необходима операция при наличие на възли в щитовидната жлеза. При диагностициран рак, оперативното лечение е задължително" обяснява специалистът.

 

 

Най-честите заболявания, свързани с щитовидната жлеза, са намалена функция (хипотиреоидизъм) или повишена функция (хипертиреоидизъм). Други заболявания включват промени във формата на щитовидната жлеза и увеличение на размера й.

 

 

Не винаги е необходима операция при наличие на възли в щитовидната жлеза. 

 

 

При диагностициран рак, оперативното лечение е задължително. Също така, големите възли се препоръчва да бъдат оперирани. Въпреки това, решението за операция се взема на база индивидуалната оценка на състоянието на пациента и препоръките на лекарите. Най-препоръчителното лечение за заболявания на щитовидната жлеза зависи от конкретното заболяване. При намалена функция на щитовидната жлеза, която може да бъде следствие на операция или тиреоидит на Хашимото , лечението обикновено включва прием на хормонални заместители.

 

 

Синдромът на Хашимото представлява автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, при което се откриват анти тиреоидни антитела при пациентите. 

 

 

Лечението за Хашимото се различава и изисква редовен контрол на възлите чрез ехографски преглед. Наблюдава се свързаност между Хашимото и папиларния тиреоиден карцином, затова е важно да се следят внимателно промените в щитовидната жлеза.

 

 

“Когато говорим за профилактика е добре да уточним, че не всички се нуждаят от редовни изследвания.” - пояснява д-р Рашкова. - Ако има семейна предразположеност към заболяване на щитовидната жлеза е препоръчително жените да направят поне едно профилактично изследване по време на тийнейджърските години. Това се налага, тъй като щитовидната жлеза играе важна роля в растежа и развитието на организма, особено при бъдещите майки.

 

 

Щитовидната жлеза има влияние върху всички органи в тялото. 

 

 

Тя контролира основния метаболизъм, синтезира белтъчини, поддържа растежа и развитието, влияе върху сърдечната функция и когнитивните способности. Затова е важно да се поддържа нейната нормална функция, която ще подпомогне правилното функциониране на  останалите органи.

 

Повече по темата може да разберете във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки