Затлъстяването - “модерният” проблем на 21-ви век

Затлъстяването е проблем, който съществува от години и за съжаление ще продължи да съществува и в бъдеще. В последните 2-3 години все повече хора започват да се интересуват от здравословно хранене и спорт. Има и голям процент, особено младите, които не са запознати с правилното хранене. За да отбележим Световния ден за борба със затлъстяването - 11-ти октомври, разговаряме с д-р Дочев, гастроентеролог от Медицински център „Доверие“.

 

Може би е най-добре да започнем с това - какво представлява здравословното хранене?

 

Здравословното хранене е набавяне на всички нужни за тялото макро - и микро нутриенти. Добре е да не се прекалява с плодовете и зеленчуците, както и с месото и млечните продукти. Въпреки, че те са продукти, препоръчвани за правилното хранене, в по-големи количества има вероятност от качване на килограми. Така се стига до затлъстяване. Разбира се, не  трябва да се изпада до крайности и да спираме да ядем, защото това води до други проблеми.

 

А какво всъщност е затлъстяването?

 

Затлъстяването е увеличаване на телесната маса за сметка на мастната тъкан, като тези мазнини се отлагат подкожно. То също така може да е свързано и с хормонален дисбаланс и генетични синдроми. Трябва обаче да се прави разлика между затлъстяване от наднормено тегло и затлъстяване заради хормонални проблеми.

 

Кои са последиците от затлъстяването?

 

Те са много и различни - от проблеми със сърдечно-съдовата система и опорно-двигателната система, до нервно-психически хранителни разстройства. Неблагоприятна тенденция, която се наблюдава е, че тези проблеми се виждат все по-често при младите. Още на крехка възраст все повече младежи се оплакват от високо кръвно налягане, проблеми със ставите, анорексия или булимия.

 

Защо смятате, че се появяват тези проблеми на такава ранна възраст?

 

Една от причините е, че в училищата се предлага главно така наречените “junk food” - снаксове, тостове, сладки и т.н. На учениците им е вкусно, сравнително евтини са и при липса на друг избор, ядат главно това. Калориите от тези храни се усвояват бързо от организма и се превръщат в енергия. Тази енергия трябва да бъде изразходена, за да не се преобразува в мазнини и да се натрупа в мастните клетки, което съответно води до наднормено тегло и затлъстяване.

 

Какви съвети бихте дали за по-пълноценно хранене?

 

Да се избягва еднократното хранене и по-големите порции. Ежедневно да се приемат плодове и зеленчуци, но да не се прекалява, защото съдържат захари. Да се приемат млечни продукти, разбира се, ако нямате алергия, месо и поне 1 път в седмицата риба. Ядки също е хубаво да се консумират, защото имат благоприятно влияние върху мозъка. Трябва да се избягват газираните напитки, тестените и захарните изделия.

 

Човек трябва да се храни разнообразно и да си набавя всички необходими хранителни вещества. Лишаването или прекалената консумация водят до различни здравословни проблеми. Балансът е в основата на правилното хранене и е ключът към поддържането на цялостното здраве.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки