Защо е важна правилната диагноза при възпаление на седалищния нерв?

Ишиасът, или възпалението на седалищния нерв, е състояние, което засяга голям брой хора и е свързано със заседналия начин на живот и травми, причинени от неправилна позиция и натоварване на гръбначния стълб. Въпреки че терминът "ишиас" се използва рядко, това състояние включва възпаление или увреждане на коренчетата на седалищния нерв, които се разделят на два вида - нервус тибиалис и нервус фибуларис, отивайки към мускулите на подбедрицата и стъпалото,  разказва доц. д-р Димитър Чакъров, специалист невролог в Ммедицински комплекс „Доверие“, в специално интервю пред Safenews.

 

 

Болката, сензорни и двигателни симптоми, включително флексия и екстензия на подбедрицата и движение на стъпалото и пръстите на краката, са основните прояви на ишиаса. Диагнозата се основава на болката и преглед на симптомите, като лечението зависи от причината за увреждането и може да включва оперативна намеса, особено при наличието на притискане на коренчетата или заболявания на дисковете в гръбначния стълб.

 

 

Важно е да се подчертае, че ишиасът, ако не се лекува правилно, може да доведе до други проблеми в тялото. Въпреки това, локалното увреждане на коренчетата и нерва обикновено не оказва влияние върху функцията на други части от нервната система и, освен болката в поясната област и краката, обикновено не се предизвикват други оплаквания. Оперативната намеса се извършва рядко и е насочена към отстраняване на притискането на коренчетата на седалищния нерв, предизвикано най-често от увреждания и заболявания на дисковете, а не от прешлените сами по себе си. Спондилозата, остеохондрозата, дисковите протрузии и дисковата херния са най-честите причини за поява на болката при ишиас.

 

 

Физическата активност е важна част от лечението на възпаление на седалищния нерв. Правилно предписаната физическа терапия и упражнения могат да помогнат за облекчаване на болката и възстановяване на функционалността на засегнатата област. Физиотерапевтите могат да предложат специализирани техники и упражнения, които са насочени към разтоварване на нерва и мускулите, подобряване на гъвкавостта и силата на гръбначния стълб.

 

 

Важно е да се запомни, че физическата активност трябва да се извършва под наблюдение на специалист, като физиотерапевт или лекар, които ще определят подходящите упражнения и интензивността, съобразени със състоянието и нуждите на пациента. Неконтролирани или неправилно изпълнявани упражнения могат да доведат до допълнителни увреждания или увеличение на болката.

 

 

Освен физическата активност, други подходи като загряване, масажи и алтернативна медицина, включително лечение с билки, са изследвани и приложени в лечението на възпаление на седалищния нерв. Въпреки това, важно е да се има предвид, че ефективността не е висока. При възпаление на седалищния нерв е важно да се получи правилна диагноза и консултиране с медицински специалист. Това ще ви позволи да получите подходящото лечение, което може да включва прием на лекарства, физиотерапия и други препоръчани подходи.

 

Повече може да научите във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки