Защитете здравето на дебелото черво: Важни мерки за предотвратяване на хемороиди

Хемороидите е заболяване, което в последно време става все по-често срещано. Но какви са най-честите грешки, които правят хората в самолечението на това заболяване? В специално интервю за Safenews, д-р Марков, специалист гастроентеролог в Медицински комплекс "Доверие", споделя за симптоматиката, лечението и превенцията на хемороидите.

 

 

Симптомите на хемороиди могат да се проявят по различни начини и да варират в зависимост от степента на заболяването. Един от най-честите симптоми е наличието на кръв във или около аналната област при изпражнение. Това се дължи на разширените и възпалени вени в района на ректума. Симптомите могат да бъдат временни или периодични, но в някои случаи се усилват и могат да доведат до значително намаление на качеството на живот.

 

 

"Неглижирането и самолечението са едни от най-големите грешки, които виждаме при пациентите с хемороиди. Не е препоръчително да се самодиагностицира и да се използват различни кремове, таблетки и свещички без консултация със специалист. Това може да пропусне други скрити заболявания, които изискват съвсем различно лечение.", споделя д-р Марков.

 

 

Той подчертава, че важно е да се проведе професионален оглед и изследване на дебелото черво, за да се изключи наличието на други проблеми. Лечението на хемороиди трябва да бъде индивидуализирано в зависимост от симптомите и степента на заболяването.

 

 

След като се установи диагнозата, лечението на хемороидите се определя индивидуално. В по-ранните стадии (първа до трета степен) консервативното лечение обикновено е ефективно, включително използването на кремове, лекарства и изменение на жизнения стил. В случаите на четвърта степен, когато симптомите са по-тежки, оперативното лечение може да бъде необходимо.

 

 

Въпреки това, д-р Марков подчертава, че хемороидите могат да рецидивират и да се появят нови проблеми, въпреки лечението. Поради тази причина е важно да се внимава със симптомите и да се консултира специалист за оптималното лечение.

 

 

Освен лечението, взимането на навременни мерки играят важна роля в предотвратяването на хемороиди или отлагането на тяхната поява. Д-р Марков препоръчва увеличаване на физическата активност, като ходене и плуване, които помагат за подобряване на циркулацията. Също така консумирането на храна, богата на фибри, е препоръчителна за подпомагане на здравето на дебелото черво.

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки