Ще има ли грипна епидемия и в София?

Ситуацията с грипа през последните седмици ескалира и въпреки че според официални данни София още е далеч от грипна епидемия, в Смолян, Пловдив и Габрово вече обявиха такава, а Пазарджик е на път да ги последва. Лекарите твърдят, че заболелите в столицата са далеч повече от официално обявените положителни проби. Повече за симптомите на грипа, как протича той и какви са методите на лечение споделя в специално интервю пред Safe News специалистът по вътрешни болести от Медицински комплекс "Доверие" доктор Елена Дурева. 

 

Тя разказва, че през първите две седмици на месец януари са регистрирани 84 болни с грип на 10 хиляди население. “Тези резултати не са реални” - споделя д-р Дурева, защото според нейните наблюдения повечето хора не се изследват. 

 

Последните две седмици много хора с типичната симптоматика на грип минават и през нейния кабинет.  В повечето случаи клиничната картина е с висок фебрилитет, ставни, мускулни болки, болки в гърлото, отпадналост, умора. За грип "А" основните симптоми са висока температура, главоболие, особено в очните ябълки, болки, дразнене в гърлото, много силна отпадналост, втрисане, мускулни и ставни болки. Характерното е, че симптоматиката започва внезапно, в състоянието на добро здраве. 

 

Д-р Дурева съветва когато започнат симптомите да се направи изследване за грип и след като се докаже, да се предпишат съответните антивирусни препарати, които имат доста добър ефект. Но не е изключено и появата на кашлица и болките в гърлото да отключат една допълнителна бактериална инфекция и на по-късен етап да се наложи използване на антибактериални средства.

 

За момента д-р Дурева се справя с пациентите си амбулаторно и не се е налагало да препоръча хоспитализация на никой. Но все пак тя напомня, че: “Почти всеки един грип или грипен вирус, ако не се вземат мерки, може да доведе до тежки усложнения на дихателната система.” 

 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки