Роботизираната хирургия - новата граница в борбата с рака на простатата

Докато преди няколко години лечението на рака на простатата беше свързано с дълги и болезнени хирургически процедури, сега благодарение на роботизираната хирургия, пациентите могат да получат по-малко инвазивно и по-бързо лечение. Най-новите технологии, като роботизираната хирургическа система "Да Винчи", позволяват на лекарите да извършват прецизни и безопасни операции, като по този начин намаляват рисковете от усложнения и подобряват резултатите от лечението. През месец март 2023г. се навършиха навършват 10 години от първата роботизирана операция на рак на простатата у нас. В интервю за „24 часа“ проф. Марин Георгиев и д-р Явор Семерджиев разказват повече за развитието и постигнатите резултати до днес.

Професор Марин Георгиев е един от първите лекари в България, които извършват роботизирани операции на рак на простатата. Той споделя, че предимствата на роботизираната хирургия са многобройни, включително по-бързо възстановяване на пациента, намалени рискове от инфекции и кръвоизливи, по-малко болка и запазване на еректилната функция.

"Роботизираната хирургия на рака на простатата с "Да Винчи" се извършва с малки инцизии, което означава, че нашите пациенти имат много по-малки рани и по-малко болка след операцията. Операцията обикновено се извършва в рамките на няколко часа и повечето пациенти могат да се върнат у дома си в рамките на 24 часа", посочва проф. Георгиев.

Но роботизираната хирургия не е само по-бърза и по-малко болезнена. Тя също така може да бъде по-точна и ефективна от традиционната хирургия. Роботът "Да Винчи" има чувствителни ръце, които могат да извършват прецизни движения и да осигурят по-добра видимост на операционното поле. Като резултат, хирургът може да извършва сложни процедури с по-малко рискове за пациента.

Роботизираната хирургия може да бъде по-икономична в дългосрочен план.

Възстановяването на пациентите е по-бързо, а това намалява разходите за болнично лечение и продължителността на престоя. Също така, поради по-малко усложнения и по-добра точност, роботизираната хирургия може да намали необходимостта от допълнителни процедури или лечение.

Роботизираната урология, която се изпълнява с робота "Да Винчи", е иновативен метод за лечение на рак на простатата, който предоставя на пациентите множество предимства. От изключителна важност е да се започне с правилното въведение на метода, тъй като той е нов и изисква обучение на персонала и финансови инвестиции.

„В болница "Доверие" започнахме програмата по роботизирана урология преди 10 години, като тогава не беше имало финансиране от държавата, а пациентите трябваше да плащат 100% от лечението си. Но въпреки това успяхме да въведем успешно метода и да спасим множество животи.“ – споделя д-р Семерджиев.

Роботизираната хирургия е един от най-напредналите методи в медицината и предоставя на лекарите възможност за по-прецизна и по-безопасна работа. Това е особено важно при операциите на рак на простатата, които са едни от най-сложните и изискващи голяма прецизност и внимание. Роботът "Да Винчи" позволява на хирурга да извършва движения с невероятна точност и да има увеличена видимост на операционното поле, което допринася за успешното изпълнение на операцията.

Една от големите предимства на роботизираната урология е значително по-бързото възстановяване на пациентите след операцията. При традиционната операция с разрез постоперативната болка може да продължи до 5 дни след изписването, а зарастването на мускулите и фасциите отнема минимум от един до три месеца. В сравнение с това, при роботизираната операция пациентът може да бъде вкъщи до 5 дни след нея и да се възстанови много по-бързо и без значителна болка.

В Медицински комплекс "Доверие" сме готови да отговорим на високите стандарти и изисквания, които роботизираната урология изисква. Разполагаме с един от най-модерните роботи в света - "Да Винчи", както и с опитни и обучени специалисти в областта на роботизираната урология и гинекология. Нашата цел е да осигурим на пациентите най-доброто в лечението на рака на простатата и други урологични заболявания чрез използване на последните технологии в медицината. Ние сме готови да помогнем на всеки пациент, който се нуждае от роботизирана урология, да получи лечение на най-високо ниво.

 

Проф. Марин Георгиев и д-р Явор Семерджиев Снимка: Николай Литов

Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки