Репродуктивното здраве в лабораторията: ролята на ембриолога

Как се създава живот, но в лаборатория?

 

Това е въпрос, който все повече хора си задават, особено когато става дума за репродуктивна медицина. SafeNews разговаря с главния ембриолог в болница „Доверие“ Мергюл Ферадова, която споделя детайли за един от най-вълнуващите и иновативни процеси в медицината - създаването на ембриони в лабораторни условия.

 

Каква е процедурата?

 

Екипът на болницата извършва фоликулярни пункции на жените и занимава се със сперматозоидите на мъжете. След това, яйцеклетките и сперматозоидите се смесват и се извършва се оплождането. Ембрионите се отглеждат в лабораторията, където специалистите култивират клетките. Мергюл Ферадова подчертава, че ембриолозите имат решаваща роля за успеха на процедурата, защото техните умения и опит са от ключово значение за развитието на ембриона.

 

Тя обяснява, че репродуктивните проблеми засягат и жени, и мъже, като в световен мащаб 50% от тях са от страна на жената, а 50% - от страна на мъжа. Най-големият фактор за репродуктивни проблеми, според нея, е възрастта. Колкото повече време изминава, толкова повече затруднения се появяват за създаване на бебе. Затова Мергюл Ферадова съветва всички жени, които не са успели да забременеят до 34-годишна възраст, да потърсят незабавно репродуктивен специалист, който да разреши техните проблеми.

 

Според Мергюл Ферадова, процесът на замразяване и размразяване на ембриони може да бъде много успешен, но все пак е важно да се има предвид, че не всеки ембрион може да оцелее след тази процедура. Тя обяснява, че ембриологите могат да открият коя яйцеклетка и сперматозоид дават най-добри резултати за успешно оплождане, като се избират най-добрите от тях за замразяване и следващата процедура.

 

Изкуствената репродукция е много важна за много жени и двойки, които имат проблеми с концепцията на дете, но това не е единствената възможност.

 

Мергюл Ферадова препоръчва на жените да се консултират с репродуктивен специалист възможно най-рано, за да се извършат редовни проверки и да се избегнат големи проблеми. Също така, тя отбелязва, че много жени се срамуват да се обръщат за помощ, което може да доведе до загуба на време и възможности. Ето защо тя насърчава жените да бъдат отворени и да потърсят помощ при първите симптоми на проблеми със зачеването.

 

Създаването на живот в лабораторията е доказателство за напредъка в медицината и за важността на ембриологията.

 

Това е процес, който изисква висока професионална квалификация и опит, за да се гарантира най-добрият резултат за всеки пациент. Въпреки че много хора все още могат да имат стереотипни мнения за изкуствената репродукция, важно е да се има предвид, че тази процедура може да бъде ключът към реализирането на мечтите за дете на много семейства.

 

Вижте цялото интервю >>>

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки