Раните и тяхното правилно третиране

В направеното специално интервю за Safenews, д-р Орлин Томов, началник на хирургичното отделение в Медицински комплекс „Доверие“, споделя за значението на правилното третиране на рани, за бързото лечение и предотвратяване на усложнения. Д-р Томов споделя своите гледни точки и съвети относно третирането на различни видове наранявания на кожата.

 

 

Раните на кожата могат да възникнат  по различни причини, включително термични и механични наранявания като ухапвания, пробождания и подсичания. Както посочва д-р Томов, въпреки различните причини, всички рани нарушават целостта на кожата, което е естествената бариера за защита от околната среда.

 

 

Подходът към третирането на раните не може да бъде еднакъв, тъй като той зависи от типа на нараняването. Има рани, които не трябва да бъдат затваряни, други, които трябва да останат отворени, и такива, при които трябва да се направят всички усилия за възстановяване на целостта на кожата. Въпреки това, д-р Томов посочва някои общи принципи за третирането на всички рани, които включват почистване с чиста вода и превързване със сухи, чисти материали за спиране на кръвотечението.

 

 

Когато се появят определени симптоми, които са забележими след нараняването трябва да се потърси медицинска помощ. Тези симптоми включват значително кървене, нарушена цялост на кожата, забележителни признаци на възпаление и повишена температура. В такива случаи е важно пациентите да потърсят професионална помощ, за да получат подходящо лечение и предотвратят появата на усложнения.

 

 

Д-р Томов споделя, че профилактиката играе ключова роля в предотвратяването на рани и препоръчва внимание и грижи за пациентите, особено при лица, които остават дълго време на легло или имат разширени вени и неправилно оросяване на крайниците.

 

 

За да предотвратят рани, пациентите трябва да се пазят от пряка слънчева светлина през лятото и  да избягват всяко нарушение на целостта на кожата. При разширени вени и нарушено оросяване на крайниците, пациентите трябва да бъдат осведомени за необходимостта от специални грижи и внимание в ежедневието, за да се предотвратят усложнения.

 

 

Д-р Томов подчертава важността на правилното третиране на рани и акцентира върху профилактиката като най-ефективния начин за предотвратяване на наранявания и усложнения. Навременната медицинска помощ и последваното на препоръките на специалистите са от съществено значение за бързото възстановяване и запазване на здравето на пациентите.

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки