Ракът на пикочния мехур: причини, симптоми и важността на ранното откриване

В специално интервю за Safenews, д-р Явор Семерджиев, началник на отделение по урология в Медицински комплекс Доверие, разкрива същността на рака на пикочния мехур и насочва вниманието към неговата превенция и ранното откриване. Според Европейската асоциация по урология, месец юни е обявен за месец на осведомяването и превенцията на това онкологично заболяване.

 

 

Ракът на пикочния мехур е едно от най-честите злокачествени заболявания в урологията, като се нарежда на четвърто място по честота след рака на простатата, белия дроб и дебелото черво. В България, за съжаление, броят на новооткритите случаи го класира в средата между европейските страни. Това налага необходимостта от по-голямо осведомяване и превенция сред населението.

 

 

Ракът на пикочния мехур е заболяване, при което се наблюдава неконтролирано производство на ракови клетки в пикочния мехур. Фактори като химическите вещества в химическата промишленост и тютюнопушенето играят роля в предразполагането за развитие на това заболяване. Наличието на кръв в урината е най-честият симптом, който трябва да ни насочва към консултация с уролог.

 

 

За ранното откриване и диагностициране на рака на пикочния мехур, д-р Семерджиев споделя, че се използват неинвазивни методи като скенер и ядрено-магнитен резонанс. Най-точният метод обаче е прегледът на пикочния мехур, където могат да бъдат забелязани и тумори, които не се откриват с образните методи. Ранното откриване е от решаващо значение, тъй като при ранен стадий заболяването може да бъде успешно лекувано.

 

 

Оперативната намеса е задължителна и се извършва с премахване на туморната формация през пикочния мехур. В случаите, когато туморът е по-агресивен или има склонност към повторна поява, промивките на пикочния мехур с химиотерапия или имунотерапия с БЦЖ ваксина са част от лечебния протокол. Това позволява контролиране на заболяването и намаляване на риска от инвалидизиращи състояния.

 

 

За предпазване и ранно откриване на рака на пикочния мехур, д-р Семерджиев препоръчва посещение при уролог след 50-годишна възраст. Прегледът включва изследване на урина и ехография на пикочо-отделителната система. Това позволява навременно откриване на промени и рискове, свързани с развитието на рака на пикочния мехур, както и други урологични заболявания.

 

 

Ракът на пикочния мехур е сериозно заболяване, но при ранно откриване и правилно лечение, голяма част от случаите могат да бъдат контролирани. Информираността и превенцията са от решаващо значение в борбата срещу това заболяване. Висококвалифицирани специалисти и съвременни технологии, като тези, предоставяни в медицинския комплекс Доверие, играят важна роля в ранното откриване и лечение на рака на пикочния мехур.

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки