Преяждането по Коледа стресира организма

Коледа и Нова година са зад ъгъла и освен с подаръци, забавления и коледна украса, свързваме отбелязването им с обилни количества вкусна храна. Факт е обаче, че именно в този период на годината спешните кабинети се пълнят с хора, които са прекалили с храната и алкохола. Празниците често са критични за организма ни, особено ако не съумеем да преценим количеството храна и алкохол, които поемаме. Преяждането и прекомерната употреба на алкохол се отразяват зле най-вече на стомаха, жлъчката, черния дроб и панкреаса и не на последно място - кръвната захар. Как се отразяват на организма ни големите количества храна и алкохол и как да избегнем неприятните последствия споделя в специално интервю пред Safe News доктор Марио Марков, гастроентеролог в Медицински комплекс "Доверие". 

 

Голямото преяждане и препиване по празниците д-р Марков обобщава в една дума - стрес. “Така или иначе всеки организъм е така устроен, че да поема определено количество храна, определено количество алкохол и естествено, че всяко превишаване на тези количества не е удачно и това е стрес за организма.” - споделя д-р Марков. Според него този стрес би могъл да доведе до активирането както на хронични, така и до появата на остри заболявания. Прекомерната консумация на алкохол би могла да доведе до форми на гастрит и дори язва. Респективно, опирайки до качеството на храната, ако тя съдържа някакви микроорганизми или токсини, може да се стигне и до хранително отравяне. 

 

Черният дроб, който е лабораторията на организма, също е не по-малко натоварен, но повече от алкохола, който сме склонни да поемем по време на празници. За съжаление доста случаи завършват в токсикологията по това време на годината. Добре е да имаме предвид, че при по-тежки ситуации може да бъде засегната и бъбречната функция, може да се стигне дори до нарушение на мозъчната функция. “Всичко това зависи от конкретната форма на интоксикация и степен на интоксикация при съответния човек.” - добавя д-р Марков. 

 

Той препоръчва най-вече да се опитаме да не стигаме до крайности, които съответно да ни доведат до по-тежки състояния и след празниците постепенно да възстановим нормалния си режим на хранене и прием на алкохол.

 

Научете повече във видеото: 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки