Опасна ли е тенденцията за отслабване с медикамент за преддиабетно състояние?

През последната една година хора, решили да отслабнат, използват масово медикамент за превенция и лечение на преддиабетно състояние и диабет тип II. Това доведе до липсата му в аптечната мрежа и наистина нуждаещите се няма как да си го закупят.

Идва обаче и парадоксът – за тези, които са решили да отслабват с него, няма как да се знае дали наистина са здрави.

„Според бодимас индекса, ако сме с наднормено тегло, не може да се определим като здрави хора. Наднормените килограми и обезитас (затлъстяването – б.р.) са нещо много по-опасно, отколкото всички ние може да си представим“, заяви в интервю по темата пред SafeNews.bg доц. д-р Димитър Гугутков от МБАЛ „Доверие“.

 

„99% от хората, които ползват семаглотид, са с инсулинова резистенинтност. Голяма част от тях знаят, че я имат, а друга част от тях дори незнаят че имат резистетност. Медикаментът се използва за первенция и за лечение на диабет тип II или в някакъв неинсулинов зависим диабет, който в никакъв случай не може да бъде определен все още в България като диабет, а като пред диабетно състояние“, разясни д-р Гугутков.

Какво представлява самият медикамент, кои хора го ползват и има ли риск, когато той се приема по собствено усмотрение? Вижте цялото интервю на доц. Гугутков във видеото

 

 

 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки