Опасна ли е тенденцията за отслабване с медикамент за преддиабетно състояние?

През последната една година хора, решили да отслабнат, използват масово медикамент за превенция и лечение на преддиабетно състояние и диабет тип II. Това доведе до липсата му в аптечната мрежа и наистина нуждаещите се няма как да си го закупят.

Идва обаче и парадоксът – за тези, които са решили да отслабват с него, няма как да се знае дали наистина са здрави.

„Според бодимас индекса, ако сме с наднормено тегло, не може да се определим като здрави хора. Наднормените килограми и обезитас (затлъстяването – б.р.) са нещо много по-опасно, отколкото всички ние може да си представим“, заяви в интервю по темата пред SafeNews.bg доц. д-р Димитър Гугутков от МБАЛ „Доверие“.

 

„99% от хората, които ползват семаглотид, са с инсулинова резистенинтност. Голяма част от тях знаят, че я имат, а друга част от тях дори незнаят че имат резистетност. Медикаментът се използва за первенция и за лечение на диабет тип II или в някакъв неинсулинов зависим диабет, който в никакъв случай не може да бъде определен все още в България като диабет, а като пред диабетно състояние“, разясни д-р Гугутков.

Какво представлява самият медикамент, кои хора го ползват и има ли риск, когато той се приема по собствено усмотрение? Вижте цялото интервю на доц. Гугутков във видеото

 

 

 

 


Последни новини

Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2023 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки