Можем да забавим остеопорозата - аудио подкаст

През октомври отбелязваме световния ден на борба с остеопорозата. Това е третото най-значимо социално заболяване в света – след сърдечно-съдовите проблеми и онкологичните болести. В еп.14 на подкаста „Беседи за здравето“ разговаряме с д-р Антон Антонов – ортопед в медицински комплекс „Доверие“ за симптомите и начините на лечение на остеопорозата.

 

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е наричана „тихото заболяване“. Тя е следствие от намаляването на минералната костна маса. Калцият в костите намалява и те започват да се отслабват. Съществуват два вида кости – тръбести и  трабекуларни. Остеопорозата се появява първо при трабекуларните кости. Причината е, че при тях костните гредички се разграждат и това води до по-бързо намаляване на здравината им.

80% от болните от остеопороза са жени, предимно след появата на менопауза. Това е така заради намаленото количество произведен естроген по време на менопаузата. Този хормон поддържа костите в нормално състояние при жените.

Има два вида остеопороза – първична и вторична.

Първичната се срещна най-често при жени след естествена поява на менопауза. Вторичната се забелязва при настъпила менопауза в по-ранна възраст или в следствие на счупена кост.

 

Единият от факторите е менопаузата. Има ли други фактори, които предизвикват появата на остеопорозата?

Да. Приемането на някои медикаменти, като например кортикостероиди, предизвикат намаляване на костната плътност. Също така постоянното подлагане на стрес влияе върху здравината на костите, защото се увеличава хормона на стреса – кортизол. Хиперфункция на щитовидната жлеза също води до остеопороза.

 

Кои са най-често срещаните симптоми?

Болките в костите са първичен симптом.  Поради факта, че остеопорозата атакува гръбначните клетки, възрастните хора се смаляват, като получават т.нар. старчески гърбици. Костите, които най-често са засегнати, са лъчевата, шийката на бедрената кост и гръбначният стълб.

 

Как се диагностицира?

Чрез рентгенови снимки или остеоденситометрия. При счупвания или болки се прави рентгенова снимка, от която се разбира дали има намалено съдържание на калций в костите. Остеоденситометрията  е изследване за наличие на остеопороза и е на рентгенов или ултравиолетов принцип. Тя се прави предимно при рисковите групи или 5 години след настъпването на менопаузата.

 

Какво може да направи човек, за да предотврати остеопорозата?

Остеопорозата няма как да се спре, но може да се забави. Човек трябва да се храни здравословно – богати на калций храни, ядки, зелени зеленчуци. Препоръчителната дневна доза е 1300 мг калций,  като с него е хубаво да се приема и ензими, за да може кръвта да абсорбира калция напълно. Важно е и да се разхождаме на слънце, за да може тялото ни да приеме естествено витачив D. Консумирането на алкохол и цигари трябва да се спре. Възрастните е хубаво да бъдат по-внимателни при по-студено време и заледени пътища, защото времето за възстановяване от счупвания при тях е почти двойно по-дълго в сравнение при младите.

 

Кога да се обърнем към ортопед?

Ортопедът се включва след направата на рентгенова снимка или остеоденситометрия. Той анализира резултатите и предписва правилно лечение. Лечението може да бъде оперативно или медикаментозно. В отделението по ортопедия в медицински комплекс „Доверие“ сме специализирани в смяната на ставите и оперативното лечение на фрактури.

Остеопорозата може да доведе до сериозни последици за човешкото тяло. Възможните фрактури биха могли да отнемат много време за заздравяване и да доведат до други усложнения. Добрата новина е, че има много методи, които забавят и облекчават болките в следствие от остеопороза -  правилно хранене, упражнения или приемане на подходящи лекарства. При наличието на първи симптоми е препоръчително човек да се посъветва с лекар, за да се предприемат мерки навреме.  

 

Чуйте целия разговор  >>>

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки