Миомните възли се премахват с робота Да Винчи

Миомата е образувание, което се развива от гладкомускулната тъкан на матката. Миомните възли се различават по брой и размер и са един от най-честите проблеми, които засягат жените в репродуктивна възраст.

 

Смята се, че генетичната предразположеност е една от основните причини за развитието на миомни възли, но как се лекува и до какво води липсата на лекарска намеса, разказва в специално интервю пред Safe News д-р Янчо Делчев, завеждащ гинекологичното отделение в Медицински комплекс “Доверие”.

 

При много жени миомите са безсимптомни и се откриват случайно по време на гинекологичен преглед. Въпреки това, те могат да предизвикат различни симптоми, като болки в корема, тежест и налягане в червата, болки по време на полов акт и други.

 

Лечението на миомите зависи от размера, броя, местоположението и симптомите, които предизвикват. Вариантите за лечение включват наблюдение, лекарства и хирургически интервенции, споделя д-р Делчев. Миомните възли се премахват успешно с помощта на робота Да Винчи. Предимството на роботизираната хирургия пред отворената операция е, че става много по-бързо и е много по-малка кръвозагубата в сравнение с  една отворена хирургия. 

 

Освен генетичната предразположеност, която е от голямо значение, според специалиста сериозна вина за появявата на миомни възли има и начина на живот, който водим, както и храната, която консумираме.

 

"По учебниците, по които учехме като студенти пишеше, че миомите на матката са заболяване, което засяга жените над 40- 45 годишна възраст, когато намалява овулацията. За съжаление сега наблюдаваме доста рязко сваляне на възрастта и много млади жени имат оплаквания. Като пристигнат при нас с обилни кръвоизливи или неправилни маточни кръвотечения, се оказва, че имат миома на матката.“ - добавя д-р Делчев.

 

Обикновенно лечението на миомните възли минава през оперативен метод. Специалистът сподели обаче, че има и лекарства за консервативно лечение на този здравословен проблем, но там трябва много добре да се прецизира, какво се цели с тях. 

 

Научете повече във видеото: 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки