Медицински комплекс "Доверие" подкрепя кампанията "Знаеш ли какво дишаш?"

Медицински комплекс "Доверие" е един от партньорите на социалната информационна кампания "Знаеш ли какво дишаш?". Кампанията за подобряване на качеството на въздуха в училищата има за цел да повиши осведомеността и ангажираността на ученици, учители и родители по отношение на въпроса за здравословната среда за обучение. Кампанията предоставя много полезна информация относно опасностите, свързани с ниското качество на въздуха, и показва какво можем да направим, за да подобрим ситуацията.

 

"Заболяванията при децата от вдишването на мръсен въздух в помещетнията могат да бъдат и опасни, и застрашаващи не само здравето и живота на децата, но могат да имат много различна проява. - сподели в предаването ДИРЕКТНО в ефира на Bulgaria ON Air доц. д-р Димитър Гугутков, изп. директор на Медицински комплекс "Доверие" -  Такива могат да бъдат всички видове заболявания на горните дихателни пътища, всички видове заболявания на долните дихателни пътища, освен астмата, много други алергични заболявания, свързани с вдишването на дребни, а и не толкова дребни прахови частици, които са във въздуха. Проблемът при децата става все по сериозен и по сериозен. Мерките, които ние като лекари можем да заемем, е да лекуваме последствията от тези заболявания и самите заболявания. Но причините за тези заболявания трябва да бъдат лекувани и решаване, и предотвратяване, и презентиране на много по високо и широко ниво." допълни той.

 

Кампанията предлага решение - поставяне на датчици за измерване на качеството на въздуха. Тестови устройства са поставени вече в няколко училища в страната. Инициаторите на кампанията "Занеш ли какво дишаш?" казват, че целта е да образоват учители и ученици на съзнателност относно здравето и околната среда. Устройствата отчитат нивата на въглеродния диоксид, влажността и температурата.

 

Инициативата предвижда мащабна информационна кампания, обществени дискусии в осем града у нас, както и монтирането на датчици на повече места. Темата за мръсния въздух предизвиква сериозна дискусия в последните години. Лекарите са категорични за вредите от фините прахови частици, особено при децата и предупреждават, че повишаването на качеството на въздуха е от особено значение за здравето, както и подобрява условията на труд.

 

Вижте цялото интервю >>>

 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки