Как да се справим с пролетните алергии

 

Пролетта е тук, а с нея идват и сезонните алергии. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева сигнализират за края на зимата, но топлото и приятно време, което всички чакат, за някои хора означава нарастване на симптомите на алергични реакции. За мнозина сезонните алергии са най-лошата част от пролетта. Виновникът обикновено е цветният прашец, както и някои видове гъби, които произвеждат спори на мухъл.

 

Кои са причините за пролетните алергии, как да ги избегнем или поне да облекчим симптомите, разказва в специално интервю пред Safe News д-р Елена Дурева от Медицински комплекс “Доверие”. 

 

Когато алергените попаднат в носа, очите или дихателните пътища на човек, имунната система ги разпознава като заплаха и произвежда антитела, наречени имуноглобулин Е. Тези антитела предизвикват освобождаването на химикали в организма. Хистаминът е отговорен за някои от характерните симптоми на алергията, като възпалени очи, подути синуси, хрема, запушен нос, кихане, драскащо гърло, кашлица, сърбеж в устата, носа, гърлото.

 

Причини за появата на алергични реакции 

 

Те могат да бъдат много и различни. Доказано е, че ако един или и двама родители страдат от алергии, има по-голяма вероятност да се развият и при техните деца. Рисковият фактор може да бъде свързан със специфични гени, които влияят на функцията на имунната система.

 

Околната среда също може да оказва влияние върху развитието на алергии. Някои фактори, като излагането на тютюнев дим, замърсен въздух и химикали, могат да увеличат риска от появата на алергии.

 

Най-честите причинители на пролетни алергии са плевели, дървета и треви, които произвеждат милиарди полени с цел разпространение на семената си.

 

Как да облекчим симптомите

 

Ако започнем прием на лекарства като перорален антихистамин, още преди да започнат симптомите, шансът да предотвратим появата на алергия е голям.  Друг метод за намаляване на симптомите е да поставим пречистватели за въздух в дома си. Те премахват прах и други алергени като акари от домашни любимци. Изключително важно е и веднага след като се приберем в дома си да измием всичко, което сме носили навън.

 

Научете повече във видеото: 

 


 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки