Инвитро процедурите - какво трябва да знаем?

В най-семейния месец от годината - декември, няма как да пропуснем темата за сбъдването на едно от най-съкровените желания, а именно - да станем родители. Д-р Елена Бангеева, акушер-гинеколог и репродуктивен специалист в Инвитро центъра на Медицински комплекс "Доверие", разказва в интервю пред Safe News за предизвикателствата по пътя към родителството, за стъпките, по които всяка двойка с репродуктивни проблеми трябва да мине и какво трябва да знаем преди инвитро процедура. 

 

Д-р Бангеева споделя, че днес обществото говори открито и с по-голяма лекота за репродуктивните проблеми. Тя подчертава важността от активното участие на двамата партньори в процеса, тъй като причините за репродуктивни проблеми могат да бъдат както в жените, така и в мъжете. 

 

“В по-младите двойки наистина се вижда това, че няма разделение между половете и това е много важно, защото когато една двойка има проблем, той е общ, независимо дали причината е в мъжа или в жената. И мъжете все по-леко приемат, когато имат нарушения, защото при тях нещата са обратими.”, добавя д-р Бангеева. 

 

С какви изследвания започва една инвитро процедура?

 

Изследванията представляват първата и най-важна стъпка към успешното извършване на инвитро процедура. Първоначално те включват микробиологични изследвания на влагалищен секрет, еякулат при мъжа и цитонамазка при жената. От изключителна важност е да се знае, че жената е здрава и няма предракови или други заболявания, които биха усложнили бременността. Вирусологичните изследвания и при двамата партньори също са много важни, защото вирусните заболявания са сериозна предпоставка както за трудности при забременяване, така и за усложнения по време на бременността.

 

За едни от най-честите причини, водещи до стерилитет д-р Бангеева посочва стреса, забързаното ежедневие и начина на живот като цяло. Именно затова тя съветва пациентите си да избягват хроничния стрес, поне докато са в процедура, защото той може да е предпоставка процедурата да не бъде успешна. Също така тя препоръчва няколко месеца преди инвитро процедура, както и по време на самата стимулация, тотално да се избягват вредните навици, защото до голяма степен от това зависи успеваемостта на процедурата.

 

“Да станеш родител е най-хубавото нещо, което може да ти се случи на този свят. Понякога става лесно, понякога изисква много труден и дълъг път, но накрая винаги си заслужава” - добавя за финал д-р Бангеева. 

 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки