Инсулинова резистентност - болестта на 21-ви век

Инсулиновата резистентност е състояние, което се среща все по-често. За съжаление възрастовата граница прогресивно намалява в последните години, което е отражение предимно на начина на живот, който съвременният човек води. Наричат това състояние преддиабетно и наистина инсулиновата резистентност е един от най-ранните сигнали за развитие на диабет тип 2. Симптомите са разнообразни и често са пренебрегвани от пациентите, но ако не се вземат навременни мерки, могат да се развият дългосрочни усложнения. 

 

Какво всъщност представлява инсулиновата резистентност, как се диагностицира, какви са симптомите и как се лекува? На всички тези въпроси отговаря в специално интервю пред Safe News доц. д-р Димитър Гугутков, изпълнителен директор на Медицински комплекс "Доверие".

 

“Инсулиновата резистентност не е ново заболяване. Това дори в много от случаите не мога да кажа, че е заболяване, а едно гранично състояние, защото в повечето случаи хората нямат някакви конкретни оплаквания. По-важното е, че ние в последните двайсетина години го търсим активно. Знаем как да го открием, знаем и какво да правим, когато го открием. Неслучайно се казва, че това е болестта на 21-ви век. Не защото се е появила в 21-ви век, а защото я откриваме при все повече и повече хора и затова има и обективни, и субективни причини.” - споделя доц. д-р Гугутков. 

 

Какво представлява инсулиновата резистентност

Според специалиста същността на това състояние е много проста. Когато дълго време злоупотребяваме с въглехидратите, предизвикваме организма си да ги складира. Това от своя страна води до образуване на повече инсулин, за да може да поддържаме нормални нива на кръвната захар. Тогава клетките на нашите мастни депа и клетките, където се съхраняват резервните въглехидрати, започват да стават нечувствителни (резистентни) към инсулина. 

 

Причини

Изобилието от различни видове храни, богати на въглехидрати и тяхното консумиране увеличава и броя на хората, в това число и деца, които страдат от инсулинова резистентност. Но доц. Гугутков отбеляза, че промяна в начина на живот и хранене може да прекъсне порочната спирала и да се стигне до нормални нива на инсулин в кръвта и да се предотврати инсулиновата резистентност.

 

Как се диагностицира

Може да имаме инсулинова резистентност с години, без дори да подозираме за това. Състоянието обикновено не предизвиква забележими симптоми, но във времето е свързано с различни усложнения. 

Едно от първите неща, които може да ни наведат на мисълта за инсулинова резистентност е наднорменото тегло. “Има вече достатъчно коректни, достатъчно точни и прецизни методи за определянето лабораторно на инсулинова резистентност, но нейното определяне става не само чрез лабораторни изследвания, а и чрез външни клинични прояви. Големият проблем е, че все още на много места тя не се търси активно. Изследва се само една кръвна захар, която в повечето случаи може да бъде нормална и с това се приключва. Но не бива да се приключва вече само с това.” - добавя доц. Гугутков

 

Как се лекува

Ако не се вземат мерки инсулиновата резистентност може да прогресира до диабет тип 2 и метаболитен синдром, а от там се увеличава и рискът от сърдечно- съдови заболявания. Според специалиста медикаментозното лечение е едно удължаване на проблема. “Най-доброто и качествено решение е когато вземем категорично решение за промяна на начина си на живот. Какво означава това - като количество храна, като качество на храната, със сигурност резултатите ще бъдат много по-добри, много по-трайни и без наличието на никакви лекарства.” - сподели доц. Гугутков. 

 

За финал той апелира да се грижим за здравето си, да се консултираме с лекари, на които имаме доверие и да правим редовно профилактични прегледи. Много от проблемите ни съществуват преди да са се проявили и могат да бъдат диагностицирани навреме чрез лабораторни изследвания или при обикновен профилактичен преглед. 

 

 

Научете повече във видеото: 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки