Гастрит: Симптоми, лечение и превенция

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, което е сред най-разпространените заболявания на храносмилателната система. Засяга около 30% от българите, като при 10-15% от пациентите е хроничен.

 

В специално интервю за Safe News д-р Марио Марков, гастроентеролог в Медицински комплекс "Доверие",  разказва за симптомите, кои храни да избягваме и какви са видовете лечение.

 

Факторите, които могат да доведат до появата му са разнообразни. Най-често се крият в начина ни на хранене. Силният стрес, прекомерната консумация на алкохол и цигари, както и приемът на някои лекарства, също са предпоставки за развитие на гастрит. В някои случаи гастритът може да се появи и като следствие от отравяне с химикали, инфекциозни заболявания или заразяване с бактерията хеликобактер пилори.

 

Какво представлява гастритът?

 

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица или възпаление на стомаха, което може да бъде предизвикано от множество причини. Например инфекциозни, като вируси, бактерии или гъбички. Може да се достигне до евентуално увреждане и от химически елементи.

 

Какви са оплакванията?

 

Д-р Марков споделя, че един от най-честите симптоми са киселините, които са придружени с болка и с усещане за тежест високо в корема. Друг симптом е гаденето. “Това са защитни реакции на стомаха срещу това, което е предизвикало дразненето”, допълва д-р Марков.

 

Какво не трябва да консумираме, когато става въпрос за гастрит?

 

Голяма част от храните са със съдържание, което може да раздразни стомаха. Основно трябва да се избягват прекалено пикантни храни, както и много горещата или много студена храна, тъй като има и такива форми на гастрит, които се дължат на такъв вид физическо въздействие върху лигавицата.

 

Д-р Марков обръща внимание, че честото хранене на по-малки порции е удачно, а не както за съжаление повечето от хората правят, основно да се приема кафе и вода или нещо малко за хранене през деня, а вечерта да се преяде. Режимът на хранене е от голямо значение.

 

Гастритът може ли да доведе до язва?

 

Гастритът е възпаление на стомаха. Сам по себе си той не може да доведе до това, но една възпалена лигавица е много по-податлива. При допълнително увреждане може да се стигне до язва, било на стомаха или на дванадесетопръстника. Вече на дванадесетопръстника тя може да се дължи и на повишената киселинна продукция, развила се на фона на един гастрит.

 

Д-р Марков споделя, че самото заболяване гастрит не би могло да прогресира в язва или в рак, но то създава условия за по-лесното развитие на тези заболявания. Затова се наблюдават много по-често при хора, които преди това са имали гастрит. 

 

Трябва да се уточнява каква е формата на гастрита и респективно да бъде лекуван точно, за да не се осигуряват условия за развитието на по-тежки заболявания.

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки