Европейския ден за борба със затлъстяването

В Европейския ден за борба със затлъстяването 19-ти май, екип на Медицински комплекс „Доверие“ се срещна с осмокласници от 51-во СУ „Елисавета Багряна“, София. По време на беседата д-р Дочев от отделението по гастроентерология сподели полезна и интересна информация за храните, които могат да бъдат причина за затлъстяване.

Затлъстяването е един сериозен проблем в днешно време. Той все повече се среща и в детска възраст – по последни данни в световен мащаб хората с наднормено тегло и затлъстяване са около 2 милиарда. Сам по себе си този проблем води до различни сериозни болести и влошено здравословно състояние. Но също така не е добре да се изпада в крайности - да не се храним. Важно е да водим правилен начин на живот. Физическата активност и спорта са изключително важни особено при вас, тийнейджърите.

Вие сте в процес на интензивен растеж и тялото ви се изгражда. Спортът стимулира процесите за правилно конфигуриране на мускулатурата, за подсилване на имунитета, за каляване на организма и волята. Също така помага и за освобождаване от неприятни емоции, стрес и напрежение. Със спорт избягваме и всички вредни фактори – цигари, наркотици, алкохол, които могат да оставят изключително вреден ефект върху вас.

Добре е да се стремите да  постигнете баланс между основните ви дейности в училище и вашето развитие, съчетани с един правилен начин на хранене и умерена физическа активност, която да ги допълни.“ подчерта д-р Дочев.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки