Електронните рецепти слагат край на самолечението

След официалното въвеждане на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет на 16 октомври 2023 г. има разнообразни настроения и от страна на лекарите, и от страна на пациентите. Как се отразяват тези промени споделя в специално интервю пред Safe News доцент д-р Димитър Гугутков, изпълнителен директор на Медицински комплекс “Доверие”. 

 

Въпреки че началото на въвеждането на електронните рецепти започва още през декември 2020 г., в момента лекари, пациенти и фармацевти се чувстват недостатъчно подготвени. Целта на електронната рецепта  всъщност е да има прозрачност при изписване и отпускане на тези лекарства, както и контрол върху честата им и неправилна употреба без лекарско предписание. 

 

Доц. д-р Гугутков споделя, че опитът му с електронните рецепти започва още преди 16 години в Япония, като посочва важността на електронното здравеопазване. Според него, въпреки коментарите, фокусът трябва да бъде върху оптимизацията и по-бързото предоставяне на качествени грижи за пациентите.

 

Той подчертава, че безразборното използване на лекарства без лекарско предписание е рисковано и трябва да бъде прекратено. Такава практика не само допринася за резистентност при антибиотиците, но и предизвиква различни странични ефекти и рискове за здравето. Доц. д-р Гугутков обръща особено внимание и на опасността от алергични реакции, автоимунни заболявания и други сериозни последствия.

 

Относно лекарствата за диабет, които се използват за отслабване, доц. Гугутков предупреждава, че тяхното неправилно приемане без наблюдение може да доведе до сериозни проблеми. Набляга и на важността от консултация с лекар и правилното дозиране, тъй като неконтролираният прием може да доведе до нежелани странични ефекти и дори да застраши живота на пациентите.

 

Научете повече във видеото: 

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки