Екстремните горещини - превенция, съвети и здравословен начин на живот

С настъпването на лятото и рекордно високите температури идват и сериозни здравословни проблеми, особено за хората със сърдечно-съдови заболявания. Какви са симптомите, как се диагностицират и как да се предпазим от горещините, споделя в специално интервю пред Safe News д-р Иван Томов, кардиолог в Медицински комплекс "Доверие."

 

 

Какви са опасностите от високите температури?

"Високите температури са опасни не само за хората със сърдечни проблеми, но и за всички нас," обяснява д-р Томов. "Затова е важно да се избягва излизането навън в най-горещите часове на деня." Той препоръчва да се излиза до 10-11 часа сутрин и след 17:30-18:00 часа вечерта, за да се минимизират рисковете от топлинни удари.

 

 

Каква е ролята на хидратацията в горещините?

Кардиологът подчертава важността на правилната хидратация. "Особено възрастните хора трябва да носят вода със себе си и да пият редовно." За пиенето на студени напитки д-р Томов съветва да се избягват и вместо това да се пият течности с температура, близка до тази на чешмяната вода.

 

 

Какво да избягваме?

Резките промени в температурата, като преминаване от горещо на силно охладено помещение и обратно, също са стрес за организма. "Тези промени могат да бъдат особено рискови за малките деца и възрастните хора, тъй като тяхната терморегулация е по-несъвършена," казва д-р Томов.

 

 

Какъв режим на хранене и начин на живот трябва да се спазва?

Специалистът подчертава да се избягват преяждането и прекомерната консумация на алкохол и тежки храни. Вместо това, той съветва да се консумират повече плодове и зеленчуци, както и да се ограничи приемът на храна след 19 часа. За хората с генетична предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, той набляга на важността на редовните консултации със специалисти и следенето на основните здравни показатели. При младите съчетанието на злоупотреба с тютюн, алкохол и интензивна физическа и умствена работа може да има сериозни последици за здравето, както показа случаят на негов пациент преди години.

 

 

Как да запазим здравето си?

За да се справим с горещините и да запазим здравето на сърцето си, е важно да спазваме основните правила за хидратация - да избягваме резките температурни промени и да се храним правилно. Д-р Томов допълва, че организмът ни е много добра система, която сама показва кога има нужда от вода или храна. Просто трябва да се вслушваме в него и да вземаме правилните мерки.

 

 

Научете повече във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки