Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Три важни съвета за здравето на очите при учениците

Три важни съвета за здравето на очите при учениците

15.09.2022

Често родителите подценяват колко важни са за децата профилактичните очни прегледи. Започването на учебната година е изключително важен момент и повод да заведем детето си на очен лекар. Резкият преход от забавление и игри към учебни часове се оказва един много стресиращ момент за учениците. 


Умората, която се натрупва в очите, е сериозна предпоставка за появата на по-сериозни проблеми със зрението на децата. Д-р Даниела Венелинова - офталмолог в Медицински комплекс “Доверие”, споделя ефективни съвети за ранно откриване на заболявания на очите. 


1. Времето, прекарвано от децата пред мобилните устройства, трябва да бъде сведено до минимум


По малките деца – от 1-ви до 6-ти клас, е препоръчително да прекарват час и половина, максимум два часа пред компютър или телефон. Почивка е необходимо да се прави на всеки 30 - 40 минути. Това не означава да сменим телефона с телевизор или компютър. Почивката е насочване на вниманието на децата към нещо друго – спорт, четене или рисуване. Изключително важно е децата да четат книги на хартиен носител, а не само на електронен. Често по-големите деца, след 7-ми клас, прекарват между 8 и 10 часа пред устройствата през лятото. Това е твърде много и може да доведе до развиване на т.нар. мързеливо око. 


Продължителното време пред мониторите предразполага към състоянието “спазъм на акомодацията”. В следствие на натрупалата се умора, зрението лъжливо намалява - децата не виждат, но в същото време нямат проблеми със зрението. Това води до спазъм на мускулатурата на очите - изкуствено късогледство. Ако не се предприемат възможно най-бързо съответните превантивни мерки, е възможно да се стигне до истинско късогледство. 

 

2. Редовни профилактични прегледи

Често явление е родителите да пренебрегват или да не забелязват признаците за проблем със зрението на децата. За съжаление мерки се прилагат, когато проблемът стане по-сериозен. Профилактичните очни прегледи са изключително важни при децата. Първият очен преглед на децата, осигурен от Здравна каса, е още на шестмесечна възраст. Важно е родителите да бъдат наблюдателни и да предприемат действия при първите сигнали. Те могат да бъдат:  присвиване на очите, приближаване към телевизора, както и приближаване на устройство или книга към очите. 


3. Правилото “35 - 40 см. разстояние от носа”


Със започването на новата учебна година, учениците ще прекарват значително повече време пред компютрите и учебниците. За следене на това време ключова роля имат родителите. През свободното време децата е добре да са ангажирани с нещо различно - спорт, хоби, разходки или четене. Постоянното излагане на зрението на синята светлина от монитора и мобилните устройства е главната причина за главоболие и чувство за постоянна умора.  


Разстоянието от монитора или книгата до очите трябва да е 35 - 40 см., или две педи от носа. Винаги е важно да има светещо тяло в стаята, за да се избегне резкия контраст между светлината на екрана и светлината в помещението.

Обратно към Новини