Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Смехът като лекарство

Смехът като лекарство

01.04.2019

     Приятно е да се посмеете не само на първи април. Знаете ли обаче, че всъщност можете да подобрите здравето си, докато се забавлявате? Вярно е: смехът е силно лекарство. Той предизвиква здравословни, физически и емоционални промени в тялото. Смехът укрепва имунната ви система, повишава настроението, намалява болката и ви предпазва от вредното въздействие на стреса.

 

Защо смехът е най-сладкото лекарство за ума и тялото?

 

    Смехът е мощен антидот на стреса и болката. Той отпуска цялото тяло, облекчава физическото напрежение, стимулира имунната система, намалява хормоните на стреса и увеличава имунните клетки и антителата, борещи се с инфекцията, като по този начин подобрява вашата резистентност към болести.

       Смехът предизвиква отделянето на ендорфини, които насърчават цялостното чувство за благополучие и дори могат временно да облекчат болката. Подобрява функцията на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв, което може да ви помогне да се предпазите от инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми.

            Според някои проучвания смехът с продължителност 10 15 минути на ден може да изгори около 40 калории.

          Смехът може дори да ви помогне да живеете по-дълго. Едно проучване в Норвегия установи, че хората със силно чувство за хумор надживяват онези, които не се смеят толкова много. Разликата е особено забележима за тези, които се борят с рака.

 

Ползите от смеха за здравето са много:

 

Увеличава имунитета

Понижава стресовите хормони

Намалява болката

Релаксира мускулите ви

Предпазва от сърдечни заболявания

Облекчава безпокойството и напрежението

Облекчава стреса

Подобрява настроението

Укрепва устойчивостта

Подобрява работата в екип

Помага за преодоляването на конфликти

Помага да останете психически здрави

 

 

     Превърнете смеха в свой приоритет, като прочетете забавна книга, гледате комедия или слушате любимия си комик! Прекарвайте повече време с любимите си хора и се забавлявайте от сърце с тях!

        Не забравяйте, че животът е забавен! Способността да се смеете на себе си Ви прави привлекателни за другите и може да помогне за облекчаване на собствения Ви стрес. Съсредоточете се върху намирането на смешните моменти в деня си, а след това разкажете на приятелите си забавни истории като начин да увеличите силата на смеха чрез споделяне.

 

Не забравяйте, че смехът, подобно на усмивката, никога не се изчерпва, когато го споделяте!

Обратно към Новини