Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Ретроградна интраренална хирургия в МК "Доверие"

Ретроградна интраренална хирургия в МК "Доверие"

05.06.2018

От скоро МК „Доверие” разполага с лазер за извършване на ретроградна интраренална хирургия –ендоскопски (безкръвен) метод за разбиване на камъни в бъбреците.

Ретроградната интраренална хирургия се използва в случаи на камъни в уретера или в бъбрека с размери по малки от 2 см, когато извънтелесното разбиване е било неуспешно.

При тази манипулация се прониква в тялото през пикочния канал, оттам в пикочния мехур, за да се достигне до уретера или вътрешността на бъбрека, където се намират камъните.

За целта се използват специални инструменти, наречени уретероскопи, които могат да бъдат твърди или гъвкави.

Всички уретроскопите са снабдени с оптична система, която позволява да се наблюдава уретера или бъбрека отвътре, както и с работни канали, през които се вкарват нужните инструменти или сонди, с които се разбива камъкът.

При лазерното разбиване на камъни се използват специални оптични влакна, с които се пренася лазерният лъч през работния канал до уретероскопа и попада директно и в пряк контакт с камъка.

След като се проникне в уретера или в бъбрека и се достигне до камъка, най-често за разбиването му се използва лазер, но той все пак е светлина и за да има ефект трябва да е в пряк контакт с камъка (т.е. да го осветява). Това става с помощта на лазерна сонда, която се вкарва в работния канал на уретероскопа и през която се пренася лазерният лъч от генератора до камъка.

В случаите, когато камъкът е разположен на трудно достъпно място, може да се използват специални инструменти (т.нар. кошнички), които позволяват камъкът да се хване и да се премести в по-удобна позиция.

След като разбиването приключи, по-едрите фрагменти се изваждат навън отново с помощта на кошничката.

Обикновено уретероскопията завършва с поставяне на тънка, силиконова тръбичка наречена стент. Единият край на тръбичката се разполага в бъбрека, а другият в пикочния мехур и така стента улеснява свободното оттичане на урината от бъбрека до пълното възстановяване на бъбрека и уретера, което продължава средно 1 месец.

Болница „Доверие” разполага с изключително модерен медицински лазер, с който тази процедура може да се извършва ежедневно.

Обратно към Новини