Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
  • Запишете час:

    02/40 36 100
  • Работим с:

Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Екипът на МЦ

Екипът на МЦ "Доверие" приканва към скрининг за аневризма на абдоминална аорта

01.04.2015

Основания за препоръката за скрининг са лошата прогноза при руптура и отличната преживяемост при планова интервенция, комбинирани с дългия асимптомен период.

Аневризмите на коремната аорта обикновено нарастват бавно и без да причиняват оплаквания. Някои аневризми никога не се разкъсват, докато други нарастват бързо и рискът е голям. Понякога пациентът с аневризма на коремната аорта може да усеща пулсации в корема, болка (дълбока и постоянна) в корема или към кръста, както и болка в ниската част на гърба.

 

Аневризмите на коремната аорта засягат от 2% до 8% от мъжете на възраст над 65 години. При жените заболяването е около четири пъти по-рядко срещано. Скрининг се препоръчва на всеки, попадащ в някоя от следните рискови групи:

·         Всички пушачи

·         Всички мъже на възраст >65 години

·         Всички жени на възраст >65 години, които пушат или имат фамилна анамнеза на аортна болест

·         Всички лица с фамилна анамнеза за аортна болест

 

Какво представлява скринингът?

Скринингът за аневризма на коремната аорта се извършва чрез ехографски апарат. Използва се ултразвук, който е напълно безопасен. Изследването се прави на гладно и отнема не повече от 15 минути.

Бавното развитие и липсата на оплаквания от страна на пациента, комбинирани с високия риск за фатален изход при разкъсване на аневризмата, са основни фактори за препоръчване на скрининг сред рисковите групи. 

 

Необходимо е единствено предварително записване с обаждане на тел. номер 02 / 40 36 100 или онлайн. 

 

 

Обратно към Новини