Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Екипът на МЦ "Доверие" приканва към скрининг за аневризма на абдоминална аорта

Екипът на МЦ "Доверие" приканва към скрининг за аневризма на абдоминална аорта

01.04.2015

Основания за препоръката за скрининг са лошата прогноза при руптура и отличната преживяемост при планова интервенция, комбинирани с дългия асимптомен период.

Аневризмите на коремната аорта обикновено нарастват бавно и без да причиняват оплаквания. Някои аневризми никога не се разкъсват, докато други нарастват бързо и рискът е голям. Понякога пациентът с аневризма на коремната аорта може да усеща пулсации в корема, болка (дълбока и постоянна) в корема или към кръста, както и болка в ниската част на гърба.

 

Аневризмите на коремната аорта засягат от 2% до 8% от мъжете на възраст над 65 години. При жените заболяването е около четири пъти по-рядко срещано. Скрининг се препоръчва на всеки, попадащ в някоя от следните рискови групи:

·         Всички пушачи

·         Всички мъже на възраст >65 години

·         Всички жени на възраст >65 години, които пушат или имат фамилна анамнеза на аортна болест

·         Всички лица с фамилна анамнеза за аортна болест

 

Какво представлява скринингът?

Скринингът за аневризма на коремната аорта се извършва чрез ехографски апарат. Използва се ултразвук, който е напълно безопасен. Изследването се прави на гладно и отнема не повече от 15 минути.

Бавното развитие и липсата на оплаквания от страна на пациента, комбинирани с високия риск за фатален изход при разкъсване на аневризмата, са основни фактори за препоръчване на скрининг сред рисковите групи. 

 

Необходимо е единствено предварително записване с обаждане на тел. номер 02 / 40 36 100 или онлайн. 

 

 

Обратно към Новини