Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Д-Р ДИМИТЪР ГУГУТКОВ: "В ПАНДЕМИЯТА ОЦЕНИХМЕ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА МЕДИЦИНАТА"

Д-Р ДИМИТЪР ГУГУТКОВ: "В ПАНДЕМИЯТА ОЦЕНИХМЕ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА МЕДИЦИНАТА"

02.05.2020

           Изпълнителният директор на МБАЛ "Доверие" – София д-р Димитър Гугутков призова пациентите да не отлагат лечението на основните си заболявания заради страха от COVID-19. Болниците са сред най-сигурните и безопасни обществени пространства, категоричен е д-р Гугутков, който е и практикуващ специалист по анестезиология и реанимация. В момента опасенията от прегледи и лечение могат да повлияят много негативно на здравето на пациенти, които имат проблеми, но отлагат тяхното решаване.

 

           По време на най-тежката част от карантината някои от водещите специалисти на болница „Доверие“ са давали онлайн консултации, което за немалка част от пациентите се е оказала единствената възможност за контакт с лекар.

 

           Може би единственият положителен ефект на невижданата световна криза е, че оценихме и разбрахме много по-добре и по-бързо значението на дигиталните технологии. Видяхме, че в медицината има ситуации, в които тези технологии са буквално животоспасяващи и помагат и на лекарите, и на пациентите.
Благодарение на дигиталната комуникация връзката между лекарите и болните не беше прекъсната, много често здравословни проблеми бяха решени дистанционно, разбира се, там, където това беше възможно. Ние не само няма да прекратим тази тенденция, но и след пандемията ще я развиваме активно, заяви пред CredoWeb д-р Гугутков.

 

           След отпадането на ограничението за планов прием в болница, очаквано най-много пациенти са се насочили за постъпване в хирургията, урологията, ортопедията и гинекологията. За съжаление, достъпът чрез НЗОК до роботизираните операции, които в МБАЛ „Доверие“ прилагат от много години, е силно ограничен. Напр. по отношение на мъжете с карцином на простатата политиката е дискриминационна, защото касата не предвижда дори и частично финансиране на операция с робот. А при жените, за които имаше възможност значителна част с тежки онкологични заболявания на половата система, да бъдат подложени на роботизирана хирургия, това отпадна и много от диагнозите бяха премахнати от списъка за финансиране на роботизирани операции, каза д-р Гугутков. А в крайна сметка тук скъпото се оказва евтино, защото резултатите са отлични, болничният престой е много по-кратък, възстановяването на работоспособността е несравнимо по-бързо в сравнение с конвенционалната хирургия и не на последно място – пациентите изпитват много по-малко болка и неудобства, възстановяват се буквално за 48 часа, а след това качеството им на живот е като на напълно здрави хора.

Обратно към Новини