Симптоми на овулация

Симптом на овулация #1: Промени в цервикалната слуз

Няма как да не започнем с това. Промяната в цервикалната слуз е признак, който всяка жена трябва да може да разпознава. Той издава наближаването на овулацията.

 

Когато наближи овулацията, секретите в близост до шийката на матката, известни като цервикална слуз, се увеличават и променят своята консистенция – започват да наподобяват яйчен белтък. Именно тази консистенция помага на сперматозоидите да плуват успешно в женската репродуктивна система. Освен това прави половият акт по-лесен и по-приятен.

 

Промените в цервикалната слуз се дължат на повишаването на нивата на естроген, което настъпва с наближаването на овулацията.

 

Симптом на овулация #2: Промяна в базалната темпратура

Методът на базалната температура (БТ) е добра отправна точка, за да разберете, по принцип, в кой момент от цикъла ви настъпва овулацията. За разлика от останалите методи за определяне на овулацията, промяната в базалната температура (БТ) има един недостатък – тя е признак, които потвърждава, че овулацията вероятно вече е настъпила.

 

БТ е най-ниската температура, която тялото достига в рамките на денонощието. Измерва се в сутрешните часове, непосредствено след ставане.

 

Важно е измерването на БТ да става всяка сутрин, по едно и също време (+/-1 час). Това, което търсим е пик на отчетената температура. Това означава, че овулацията е настъпила преди няколко часа.

 

При жените, базалната температура следва двуфазен модел през целия менструален цикъл. Тя е по-ниска през първата половина на цикъла и се покачва през втората половина, непосредствено след настъпването на овулацията.

 

Времето преди повишаването на температурата се нарича хипотермна фаза (фаза на ниска базална температура). Тук температурата се колебае между 36,5 и 36,8 °С. Времето след повишаването се обозначава като хипертермна фаза (фаза на повишена температура). Температурата се покачва с 0,3 — 0,6 °С.

 

На какво се дължи повишението на базалната температура след овулация?

Повишението на БТ непосредствено след овулация се дължи на увеличението на секрецията на прогестерон от жълтото тяло. Прогестеронът подготвя маточната лигавица за евентуалното имплантиране на ембриона.

 

Ако не настъпи бременност, в края на цикъла нивата на прогестерон рязко спадат. това води до спад на базалната температура и навлизане в хипотермната фаза.

 

Тези процеси се повтарят до момента на настъпване на бременност, когато базалната температура остава трайно повишена.

 

 

Симптом на овулация #3: Промени в гърдите

Гърдите при жената са подложени на въздействието на бурните хормонални промени по време на месечния цикъл. В периода около овулацията много жени споделят, че гърдите им стават по-чувствителни, леко напрегнати.

 

Тези признаци могат да ви подскажат, че овулацията вече е настъпила, но не са особено специфични. Те могат поразително да приличат на сипмтомите на наближаващ цикъл или да са ранен признак на настъпила бременност.

 

Симптом на овулация #4: Промяна в позицията на маточната шийка

Маточната шийка променя позицията си през различните етапи от менструалния цикъл. Отново, тези промени се дължат на хормоните. Промяната в позицията на маточната шийка може да бъде признак, че овулацията наближава.

 

Малко преди овулацията, шийката на матката се издига нагоре. Освен това, става по-мека на допир и с осезаем отвор. Когато не сте във фертилната фаза на цикъла, шийката на матката е по-ниска, по-твърда и по-затворена.

 

 

Болка по време на овулация

Предполага се, че наличието на болки при овулация може би се дължи на няколко фактора:

 

  • Нарастването на фоликулите във фуликуларната фаза на цикъла, предхождаща овулацията. Обикновено тази болка е неопределена и се усеща двустранно.
  • Спукване на зрелия фоликул по време на самата овулация. тогава обикновено се усеща рязка едностранна болка.
  • Свиването на маточните тръби след овулация.
  • Контрахирането на гладките мускули около овулиращия яйчник, предизвикано от повишането на нивата на лутеинизиращ хормон.
  • Раздразнение на лигавицата в кухината на малкия таз, предизвикано от отделените при овулация кръв и други флуиди.

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки