Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
Начало/Вътрешни публикации/Ранната диагностика на рак на гърдата - от изключителна важност за успешното му излекуване

Новини

Ранната диагностика на рак на гърдата - от изключителна важност за успешното му излекуване

01.01.1970

Този октомври се включваме активно в инициативите за повишаване информираността относно рака на гърдата и насърчаване на редовните профилактични прегледи. Като част от кампанията в медицински център „Доверие“ се организират безплатни прегледи при мамолог всяка събота до края на месеца (10.10, 17.10., 24.10. и 31.10.), за които единственото условие е предварително записване на час. За пациенти, които са минали на ехографско изследване и за които е установена нужда, ще има възможността за безплатен преглед при хирург в удобен ден и час до края на кампанията. 

 

В рамките на кампанията разговаряме с д-р Соня Танушева за причините, рисковите групи и важната роля на прегледите при специалист с цел ранна диагностика.

 

-         Д-р Танушева, какво представлява ракът на гърдата?

-         Ракът на гърдата е най-често срещаният тумор при жените – в САЩ се открива при една от всеки осем жени. Поради високия процент заболяваемост и смъртност той представлява здравен проблем със значими социални последици, както по света, така и в България.

Както всички видове рак,  и този на гърдата води началото си от процеси, провокирали неправилното делене на клетките – в този случай на млечната жлеза. Те растат неконтролируемо, размножават се и се делят с различна скорост от нормалните клетки. С времето тези клетки оформят злокачественото новообразувание. Най-често карциномът на гърдата се развива в горния външен квадрант, по-често в лявата гърда. Причините за развитие на заболяването са разнообразни и могат да са свързани с възраст, наследствени фактори, хормонални нарушения, начин на живот – в това число и раждане в по-зряла възраст.

 

-         Кого засяга най-често? Вярно ли е, че ракът на гърдата засяга само жени на възраст между 45-60 години?

-         Вярно е, че 85% от жените заболели от рак на гърдата са над 40-годишна възраст, но бих искала да подчертая, че през последните години зачестяват все повече случаите на засегнатите жени до 30 години. Затова е изключително важно за по-младите жени да извършват самопрегледи и да посещават редовно профилактични прегледи. Колкото по-рано се открие ракът на гърдата, толкова по-големи са шансовете за успешно излекуване. 

 

-         Как се открива?

-         След навършване на 20-тата си година всяка жена трябва да прави ежемесечен самопреглед. Самопрегледът е лесен и безболезнен начин за контролиране здравето на гърдата. Най-подходящия период за самоизследване е 14-тия ден от началото на менструацията. Тогава могат да се установят ранните признаци на рака на млечната жлеза. За жените на възраст между 20-30 години се препоръчва клинично изследване при специалист веднъж всекa годинa, а след навършване на 40 – през всеки 6 месеца.

 

-         Д-р Танушева, какви са възможностите за диагностични изследвания? Как да знаем кое е най-удачно за нас?

-         Задължително е всяка жена да посещава лекар-специалист за профилактични прегледи на гърдите. Те се свеждат до три вида: палпация (метод за изследване, при който чрез лек натиск с ръце върху повърхността на гърдите се определя формата – „опипване“), преглед с ехограф или мамограф. Лекарят преценява кое изследване е подходящо за съответния пациент - това зависи както от възрастта, така и от наследствените предразположения.

При жени до 46-годишна възраст се препоръчва ехография и единствено при много сериозни показания – мамография. Причината е, че при млади, нераждали жени млечните жлези са прекалено плътни за проникване на рентгеновите лъчи, което възпрепятства установяването на туморни формации при преглед с мамограф.

С напредване на възрастта (след  46 години) чувствителността на тъканите намалява и мамографията става безопасна. На жените в тази възраст се препоръчва рентгенова снимка на всеки 2 години и ехомамография на всеки 6 месеца.

 

-         Има ли начини да се предпазим? Има ли връзка болестта с начина на живот?

      Да, с правилен начин на живот можем да избегнем рисковите фактори, които зависят от нас. Това включва: раждане на повече деца, спазване на разумна консумация на алкохол, поддържане на физическа активност. Като най-сигурен начин за предпазване от рак на гърдата си остават редовните профилактични прегледи.

Обратно към Вътрешни публикации