Най-съвременната лазерна технология - Тулиум файбър лазер вече и в България

Последното поколение лазерна апаратура вече е в България. Световната премиера на Тулиум файбър лазер бе преди две години, а след като беше разпространен в Азия и в Северна Америка, от миналата година вече е и в Европа. Апаратът е част от най-новото медицинско оборудване на медицински комплекс „Доверие“. Кое е ключовото предимство на този най-нов апарат и в какви операции намира приложение – отговорите дава д-р Семерджиев, началник на отделението по урология в многопрофилната болница. 

 

Кое е специалното при Тулиум файбър лазер и при какви операции се използва?

 

Тулиум файбър лазер е най-съвременната технология - идеален за отстраняване на хемостатична мека и твърда тъкан, поради високата абсорбация на вода и оптимизираната дължина на вълната. Апаратът е изключително ефективен при операции на простатната жлеза, при тумори на пикочният мехур, някои злокачествени или доброкачествени образувания на различните полови органи. Използва се и при пластични операции.

 

С помощта на Тулиум файбър лазера се премахват по-малки туморни формации и особено кожните тумори. Резултатът има много добър кръвоспиращ ефект и същевременно, подчертан козметичен ефект, защото не се получава обгаряне на тъканите, наблюдавано при част от стандартните манипулации.

 

Едно от основните предимства на лазерните технологии е че травмата върху организма е много по-малка. Затова и Тулиум файбър лазера е изключително полезен при операции на рак на простата.

 

Какво е времетраенето на една манипулация?

 

Това зависи първо от вида на операцията. Можем да прилагаме лазерните технологии при лечения на пикочния мехур, където времетраенето е приблизително половин час. Когато става въпрос за увеличена простатна жлеза и е значителен обема на жлезата, която е необходимо да премахнем - средно около час и половина, до два часа. При операции за  премахване на камъни в бъбреците, времетраенето се определя от два основни параметъра - големината на камъка и неговото местоположение. Колкото по-далеч е от бъбрека, толкова по-лесна и бърза е нашата работа.

 

Подходящо ли е използването на тази модерна технология при пациенти с по-голяма простата?

 

Да, подходяща е при пациенти с доброкачествено увеличение на простатната жлеза. Тулиум файбър лазера  е изключително ефикасен, защото е един добър начин за премахване на излишната тъкан, която възпрепятства нормалното уриниране. 

 

Лазерната технология ефективна ли е при по-възрастни хора с придружаващи заболявания?

 

Да, тя дава по-голяма възможност в сравнение с някои от класическите методи на лечение. Колкото пациентите са по-възрастни, толкова е по-голям шанса за наличие на увеличение на простатната жлеза. Основна част от мъжете с увеличена простатната жлеза са възрастни и имат придружаващи заболявания.

 

Остава ли белег?

 

Не, защото лазерната хирургия ни дава много големи възможности да постигнем с фина, съвременна апаратура желания ефект - без разрези и оставащи белези. Допълнително лазерната терапия има изключителни предимства пред класическата хирургия и спомага по-бързото възстановяване на пациентите.

 

Можем ли да сравняваме лазерната технология с роботизираната хирургия, например с робота Да Винчи?

 

Не, това са съвсем различни технологии. Тулиум файбър лазерът се използва предимно при доброкачествено лечение на простатната жлеза и не е метод за радикално лечение при онкологични заболявания. Роботът Да Винчи се използва предимно за гинекологични хирургични операции, често и за простатектомии или все по-често за възстановяване на сърдечната клапа.


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки