Компютърна навигация за смяна на колянна става

Както в много други области на медицината, така и в ортопедията големите отворени операции постепенно дават път на миниинвазивния достъп, чиято цел е да направи възстановителния период и болничния престой на пациентите по-кратки. На въпросите как се извършва операция за смяна на колянна става чрез компютърна навигация, какво представлява самата навигация и с какво допринася апаратурата на лекари и пациенти, отговаря в специално интервю пред Safe News д-р Джимша  Джеймс, началник на отделение по ортопедия и травматология в Медицински комплекс “Доверие”. 

 

Колянната става една от най-големите стави в човешкото тяло. Тя е сложен комплекс от кости, меки тъкани и връзки. Най-честите причини за увреждане на тази става са: травма, артрит, претоварване, както и подаграта, която уврежда хрущяла в колянната става.

 

Износване на ставите се наблюдава обикновено при по-възрастните пациенти, но д-р Джеймс споделя, че все повече млади хора идват при него с такъв проблем. При по-младите пациенти проблем в коленните стави се наблюдава предимно при активно спортуващите или при тези, които водят заседнал начин на живот. 

 

Килограмите също са фактор. “Наднорменото тегло води до артрит и дегенеративни промени не само в коленните стави, но и в тазобедрените”, добавя специалистът. 

 

За съжаление при артрозните промени процесът е необратим и лечението налага оперативна намеса. Д-р Джеймс напомня, че ако се правят редовни профилактични прегледи, може да се хване износването на ставите в много ранен стадий и съответно да се лекува медикаментозно. 

 

По отношение на оперативните методи, според него ендопротезирането на колянна става чрез компютърна навигация е по-щадящият вариант за пациента, защото: “на първо място е по-голяма точността при позициониране и поставяне на ендопротезата. На второ място е по-ниската тъканна травматичност, респективно това довежда до по-малка кръвозагуба и по-гладък следоперативен период.” Но този компютърната навигация не е подходяща за всеки пациент. В крайна сметка изборът на метод за ендопротезиране зависи от много фактори, включително общото здравословно състояние на пациента, степента на увреждане на ставата, придружаващи заболявания и индивидуалните предпочитания на пациента. 


 

Научете повече във видеото:

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки