Херния - откриване, лечение и превенция

В специално интервю за SafeNews д-р Орлин Томов, началник хирургично отделение в медицински комплекс „Доверие“, посочва, че хернията е състояние, което засяга както мъжете, така и жените. Близо 10% от хората през живота си имали някакъв вид коремна херния. В България този вид операции са около 20 хиляди годишно и представляват средно 25 % от хирургичната дейност.

 

 

Хернията представлява един вроден или придобит дефект на мускулатурата или на сухожилните разтеглици на коремната стена. Много често черво минава през този дефект и попада на място, където не бива да бъде разположено и това предизвиква оплаквания и усложнения.

 

 

Освен коремните хернии, има и други видове хернии. Те могат да бъдат хернии на предната коремна стена. Също така, свързани с корема са херниите, които са разположени над диафрагмата, разделяща гръдния кош от коремната кухина. В тази област също може да има дефект, позволяващ коремни органи да попаднат в гръдния кош. Съществуват и ниски ингвинални хернии, разположени в долната част на корема. Въпреки различните си местоположения, всички тези хернии предизвикват различни оплаквания, но за съжаление, ако не се разпознаят и лекуват, могат да доведат до сходни усложнения. Вродените хернии се дължат на унаследена слабост на съединителната тъкан, която може да се прояви като хернии при децата. При възрастните, когато тази слабост на съединителната тъкан се съчетае с по-голямо физическо натоварване, могат да се развият хернии.

 

 

Първите симптоми, които трябва да ни алармират, че имаме херния, включват тежест, дискомфорт, подутина или болка. Повечето хора съобщават, че тези симптоми се засилват при физическо натоварване. Жените най-често развиват херния по време на бременност. Бременността физиологично причинява отслабване на съединителната тъкан, за да се осигури място за растежа на матката и плода. Тази временна недостатъчност на съединителната тъкан обикновено се възстановява след раждането, но някои жени са предразположени да развият хернии. При мъжете най-често срещаните хернии са ингвинални, известни като слабинни хернии.

 

 

Оперативната намеса е задължителна при хернията, тъй като това е дефект, който не може да се лекува с лекарства или диета. В случай на вродени хернии при деца, понякога се препоръчва изчакване, тъй като в хода на израстването на детето хернията може да изчезне. Обаче при възрастните това не е възможно и лечението се извършва чрез операция.

 

 

Операцията за лечение на хернията зависи от множество фактори, включително типа и местоположението на хернията, състоянието на пациента, наличието на съпътстващи заболявания и предишни операции в коремната област. При херниите на диафрагмата или по-високо на коремната стена, често се предпочита миниинвазивен подход, като резултатите са обикновено много добри. При някои видове хернии, като нарушена коремна стена или диафрагма, се препоръчва и използването на протезни мрежи или платна. Тези изкуствени мрежи се използват за заздравяване на дефекта и укрепване на тъканите.

 

 

Препоръката на д-р Орлин Томов, началник хирургично отделение в медицински комплекс „Доверие“, е редовно посещение на профилактични прегледи, тъй като ранното откриване на проблеми е от съществено значение за успешното лечение. В случай на оплаквания, които ви притесняват, той насърчава да потърсите специалист за консултация. Важно е да бъдете отворени към предложенията на медиците в България и да имате доверие в техния опит и професионализъм.

 

Повече можете да чуете във видеото:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки