Инфаркт на миокарда: Първи признаци, превенция и методи на лечение

Пред специално интервю пред safenews, д-р Иван Томов, кардиолог в Медицински комплекс Доверие, разкрива важни аспекти за един от най-често срещаните здравословни проблеми - инфаркт на миокарда. В света годишно над 17 милиона души преждевременно загубват живота си поради сърдечно-съдови заболявания, а България заема висока позиция в тази черна статистика.

 

 

Инфарктът на миокарда е сериозно сърдечно заболяване, което може да доведе до различни степени на сърдечна недостатъчност. В 10 до 12% от случаите инфарктът е животозастрашаващ. Първите признаци на инфаркт обикновено включват тежест и болка зад гръдната кост, често с радиация към лявата ръка, шията или епигастриума. Някои пациенти изпитват симптоми, които могат да се покажат като язви или гастрит. Важно е да се отбележи, че инфарктът може да предизвика и други симптоми, като болка в челюстта или радиация към горната част на тялото.

 

 

Внимателното наблюдение на собственото здраве е от съществено значение, особено ако в родословието има случаи на инфаркт или други сърдечно-съдови заболявания. Хората с такива предразположения трябва да бъдат особено внимателни и да отделят повече внимание на проявите на организма си. При наличие на симптоми като тежест и болка в гърдите, трябва да се провери кръвното налягане. Ако е нормално или ниско, то е важно да се предприемат профилактични мерки, като се приеме нитроглицерин, подложен под езика, или други медикаменти, според препоръките на лекаря.

 

 

Въпреки че инфарктът на миокарда е сериозно състояние, има методи на лечение, които могат да помогнат. Бързата реакция е от съществено значение. Ако пациентът се сблъска със симптоми, свързани с инфаркт, трябва да потърси специализирано здравно заведение възможно най-скоро. До втория час от началото на симптомите, тромболизата (лекарството, което разтваря тромбите) може да бъде максимално ефективна. Освен това, интервенционната кардиология може да се използва за реканализация на засегнатите съдове. Това включва коронарография, при която се оглежда цялото коронарно дърво на сърцето, и имплантиране на стентове, които поддържат съдовете отворени.

 

 

Относно високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания в България, д-р Томов споделя, че тя може да се дължи на няколко фактора. Включително стресът, работното напрежение, недостатъчни грижи за здравето, високата консумация на цигари и неправилното хранене. Генетическата предразположеност също играе важна роля в индивидуалния риск за сърдечно-съдови заболявания.

 

 

За да се предотвратят инфарктите и други сърдечно-съдови проблеми, д-р Томов препоръчва редовни профилактични прегледи, особено след 40-годишна възраст. Ранното откриване на рисковите фактори, като високо кръвно налягане, диабет и генетична предразположеност, може да помогне за предотвратяване на сериозни сърдечни проблеми. Допълнително внимание към здравето, здравословния начин на живот, включително правилното хранене и физическата активност, също са важни за поддържането на здраво сърце.

 

Гледайте цялото интервю тук:


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки