Диагноза затлъстяване - причини и лечение

Световната здравна организация признава затлъстяването като един от най-сериозните здравословни проблеми при хората през 21-ви век. У нас двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване, което нарежда страната ни на едно от челните места в статистиките. 

 

Медицински комплекс "Доверие" е една от малкото болници в България, в която от няколко години пациентите с диагноза затлъстяване могат да преминат през програма за справяне с този здравословен проблем. Kакво представлява затлъстяването, до какво води то и как се лекува, разказва в интервю пред Safe News доц. д-р Димитър Гугутков, изпълнителен директор на Медицински комплекс "Доверие". 

 

"Наднорменото тегло е проблем, който влияе на целия организъм. Като започнем с нарушеното движение, проблемите със сърдечно съдовата система, проблемите с опорно-двигателния апарат, проблемите с цялата наша ендокринна система и всички жлези с вътрешна секреция, проблемите с дишане и не на последно място, проблемите с нашата психика. Нашата психика е тясно свързана с физиката и затова не бива да я оставяме на заден план. Така че не мога да изброя един, два, три, пет проблема, които са свързани с наднорменото тегло. Мога да кажа, че нашето тяло и дух страдат жестоко.” - споделя доц. Гугутков. 

 

Специалистът посочва, че в днешно време има множество лекарства и методи на разположение, които могат да влияят на метаболизма, начина на хранене и общия начин на живот. Всяка програма е персонализирана и се адаптира според нуждите на конкретния пациент. В рамките на една такава програма могат да бъдат включени разнообразни медикаменти, витамини, микроелементи, аминокиселини и техните комбинации, като съдържанието и механизмите на тяхното действие се избират в зависимост от специфичните цели на терапията. 

 

Особено важно е редовното проследяване на процеса и консултациите със съответните специалисти, които допринасят за ефективното изпълнение на програмата и успешното постигане на желаните резултати.

 

Доц. Гугутков съветва всичките си пациенти да се грижат наистина за здравето си. “Търсете хора, които разбират от това как да ви помогнат да се грижите за здравето си. И на първо място, имайте доверие. Ако нямате доверие на един човек, независимо дали е лекар, диетолог, психолог, по-добре не се занимавайте. Бъдете мотивирани и знайте, че компенсаторните възможности на нашия организъм не са безкрайни.” - добавя той. 

 

Научете повече във видеото:

 


Бюлетин

Медицински комплекс ДОВЕРИЕ 2024 All rights reserved.
За нас
Полезни връзки