Медицински комплекс ДОВЕРИЕ

EN
  • Запишете час:

    02/40 36 100
  • Работим с:

Начало/Новини/Профилактиката - гарант за здраве

Новини

Опaсно ли е ниското кръвно налягане – съвети от специалистите на МБАЛ Доверие

Опaсно ли е ниското кръвно налягане – съвети от специалистите на МБАЛ Доверие

13.06.2017

Кръвното налягане е един от основните показатели, проверявани от лекарите при преглед. В човешкия организъм съществуват системи на ниско и високо налягане. Към системите на ниското кръвно налягане спадат артериите, капилярите, вените на телесния кръг на кръвообращението, дясно предсърдие и дясна камера и съдовете на белодробния кръг на кръвообращението.

 

Промените в кръвното налягане, често са причина за дискомфорт, а в някои от случаите са и сигнал за наличието на паталогичен процес, за това не трябва да бъдат неглижирани. В приемно-консултативните и диагностични кардиологични кабинети на МБАЛ Доверие специалистите залагат на професионализма и грижата за пациента.  Индивидуалният подход е гаранция, че ще получите нужното внимание и при необходимост – лечение, от едни от най-добрите специалисти в страната.

 

Лекарите от МБАЛ Доверие отбелязват, че когато кръвното налягане е по-ниско от нормалното /за мъже под 105 мм, а за жени под 100 мм/ е на лице хипотония. Това обаче не е извънредно състояние на организма, ако останалите функции в него са наред. Причината за падане на кръвното е в проблемната циркулация на кръвта към мозъчните клетки. Често това води до невъзможност да им се осигури необходимото количество кислород и хранителни вещества. Налице е усещане за умора и отпадналост. Причини за ниското кръвно налягане могат да бъдат:

 

- Фамилна обремененост или генетично предразположение;

 

- Липса на достатъчно количество течности в организма;

 

- Нерационално хранене или неправилно проведена диета;

 

- Хормонален дисбаланс;

 

- Резултат от употреба на лекарства;

 

- Употреба на наркотици /морфин/, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол;

 

- Психическа и физическа преумора, стрес;

 

- Вследствие на влияния на околната среда: ултравиолетови лъчи, йонизирани лъчения;

 

- Прекалени физически натоварвания.

 

 

Най-често срещаните симптоми на ниското кръвно налягане са гадене, световъртеж, загуба на равновесието, нарушение на координацията, главоболие, задух, болка в гърдите, учестено сърцебиене, сънливост и бледнина.

 

В медицината се дефиренцират няколко вида ниско кръвно налягане:

 

- Ортостатична хипотония – рязко спадане на кръвното налягане след продължително обездвижване, което води до учестяване на сърцебиенето. Най-често срещаните причини са: продължително лежане, бременност, изгаряне, диабет, висока температура, разширени вени и някои неврологични заболявания.

 

- Постпрандиалната хипотония – в редки случаи рязкото понижаване на кръвното налягане се получава след прием на храна, като под въздействието на земното привличане кръвта се спуска в краката. Гравитацията се компенсира с учестено сърцебиене и стесняване на кръвоносните съдове.

 

- Вегетосъдова дистония от хипотоничен тип  получа се след продължително стоене, особено в горещо време. Причина са нарушения на връзката между мозъка и сърцето, които водят до забавяне на сърцебиенето и налягането спада още повече. Състоянието се среща предимно при млади хора.

- Мултисистемна атрофия с ортостатична хипотония – получава се при колапс на автономната (вегетативна) нервна система. Мултисистемната атрофия не се поддава на лечение и води до фатален изход 7-10 години след поставяне на диагнозата.

 

Специалистите на МБАЛ Доверие съветват, ако забележите част от симптомите на ниското кръвно налягане да се консултирате с лекар. Междувременно се опитайте да промените начина си на живот – хранете се здравословно и спортувайте.

 

При нужда от консултация или преглед може да запише час на телефон 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие www.mbal.doverie.bg или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Обратно към Новини